Posavska romarska pot

35,00
Bazilika 1
»Človek ni na svetu samo zato, da bi bil srečen, temveč zato, da uresniči velike stvari za človeštvo in da postane plemenit«. V sodelovanju z duhovnim vodstvom smo pripravili program, ki vas bo napolnil z mirom, vero in spokojnostjo. Pridružite se nam na romarski poti po Posavju.

Na naše celodnevno romanje se bomo odpravili z udobnim turističnim avtobusom. Med potjo si bomo ogledovali lepote posavskih vinogradov, obdelanih polj in skrbno urejenih kmetij. Ker bo z nami na poti eden izmed lokalnih župnikov, bomo poudarek dali tudi duhovni rasti in povezovanju med sabo.

Naša prva postojanka bo največja cerkev v Posavju - bazilika Marije Lurške v Brestanici, ki nam bo postregla s pestro zgodovino njenega nastanka. Da je Bazilika Lurške Marije v Brestanici »slovenski Lurd«, pričajo besede, zapisane v knjigi darovalcev: »Dvigaj se iz blagoslovljenega temeljnika, dom Marijin, in prinašaj Slovencem milosti Lurda.«

Pot bomo nadaljevali proti Sevnici z ogledom cerkve svetega Nikolaja, ki se nahaja v vzhodnem delu mestnega jedra, kjer bomo opravili krajše bogoslužje.  Velika triladijska bazilikalno zasnovana cerkev s petimi oltarji, izrazito mogočnih dimenzij, sodi s svojo celovito obdelavo notranjega prostora med pomembne sakralne arhitekture svojega časa. S svojo lokacijo in monumentalno maso ustvarja dominanto trga ter ambientalno pomemben prostor pod grajskim hribom.

Na Vidmu pri Krškem si bomo ogledali cerkev Sv. Ruperta in slišali veliko zanimivosti o krški fari. Župnijska cerkev se urbano sklada z okoljem in nekako dopolnjuje celostno podobo kraja. Njena notranjost je preprosta. Kljub razmeroma skromni poslikavi in figurativno izrezljanimi lesenimi oltarji vzbuja cerkev toplino domačnosti in duhovne sprostitve. V tej razsežnosti prostora se človek zaveda svoje majhnosti in veličine Vsemogočnega, v tišini, ki ga obdaja, pa čuti potrebo, da se sproščeno preda molitvi in pogovoru z Bogom. Sledi kosilo in čas za medsebojno druženje.

V zgodnjih popoldanskih urah nas bo avtobus popeljal proti Pišecam, kjer se na gričku bohoti cerkev Sv. Mihaela. Ob poslušanju topotanja mlinskega kolesa se si bomo nabrali novih moči za nadaljevanje naše poti proti zelo znanem posavskem romarskem središču, Svetim Goram. Tamkajšnje kapele so posvečene Lurški materi božji, sv. Sebastijanu in Fabijanu, sv. Juriju ter sv. Martinu. Ob strokovnem vodstvu si bomo kapele tudi ogledali in opravili bogoslužje v cerkvi.

V nadaljevanju nas bo pot vodila med griči in hribčki, ki nam bodo ponudili čudovite razglede po bližnji in daljni okolici. Naša zadnja postojanka bo cerkev Sv. Lovrenca na Bizeljskem, kjer je nekoč kot kaplan deloval danes blaženi Anton Martin Slomšek. Sama cerkev se omenja šele v 16. stoletju, postregla pa nam bo s slikami križevega pota, ki ga je daroval ravno Slomšek. Župnik nas bo po ogledu povabil na kozarček rujnega v župnijsko vinsko klet, kjer bomo ob koncu našega druženja zapeli še katero od Slomškovih uglasbenih pesmi.

Proti domu se bomo vračali polni miru in s Slomškovo mislijo: "Tri reči imej vedno pred očmi: oko Božje, ki vse vidi, uho Božje, ki vse sliši, in pa tiste bukve, v katere Bog vse tvoje dejanje piše."

CENA NA OSEBO:
  • 35,00 EUR odrasli,
  • 20,00 EUR otroci do 12. leta starosti.

Trajanje programa: 8 ur

Minimalno število potnikov: 20

PROGRAM VKLJUČUJE:  Vožnjo z edinstvenim panoramskim avtobusom, osvežilne napitke na poti, kosilo, vodenje, organizacijo izleta, nezgodno zavarovanje, DDV.

 
DSC_0179BazilikaPosvetitevVidemSevnicaDSC_0625Svete Gore20150625_124057
Deli potepanje s prijatelji

Prijava na potepanje

Za prijavo na potepanje izpolnite spodnji obrazec ali nas pokličite na telefonsko številko +386 51 484 888.Strinjam se s splošnimi pogoji
Prosimo, preverite vnešene podatke!
Oglejte si tudi ostale programe

Gradovi Posavja

Mogočni srednjeveški velikani na vrhu gričev in ob vodi, s prelepimi dvoranami in skrivnostno zgodovino. To so neme priče naše preteklosti.
Po dogovoru  
Terme Čatež, Brežice
35,00PRIJAVA