KOTÜJADA 2019

0,00
Letak Kotüjada 2019

Vabljeni na veliko etnološko – kulinarično prireditev Kotüjado – prvi festival Posavskega kotla, ki bo potekal v soboto, 7.12.2019, med 08:00 in 15:00 uro na Izobraževalno vadbenem centru Brežice pri Ekonomski in trgovski šoli v Brežicah.

 
Etnološko – kulinarično prireditev bomo lahko spremljali že od 08:00 ure dalje, ko bo potekalo zbiranje kuharskih skupin, postavitev kotlov in začetek priprav na kuhanje Posavskega kotla ter otvoritev Posavsko ekološko-kmečke tržnice. Predstavile se nam bodo kuharske skupine, ki bodo pokazale svoje spretnosti z vihtenjem nožev in kuhalnic ter nam v svojih izvirnih kotűjaških opravah prikazali kako se pripravi in skuha pravi Posavski Kötu! Po koncu kuhanja bo potekalo tudi ocenjevanje pripravljenih kotlov in da bo mera polna, bomo lahko po razglasitvi zmagovalnega kotla tudi vsi obiskovalci brezplačno poizkusili to posavsko kulinarično specialiteto iz kotla vseh ekip. Obiskovalci in navijači posameznih kuharskih skupin boste svojim favoritom lahko pomagali do zmage s spodbujanjem in navijanjem, saj se bo pri ocenjevanju upoštevala tudi izvirnost priprave in kuharska oprava posamezne skupine tekmovalcev.    

V sklopu etnološko – kulinarične prireditve bo zadišalo tudi po domačem ajdovem in lanenem kruhu, katerega bodo spekli Posavke in Posavci, saj bo ob Kotüjadi potekala še razstava in ocenjevanje ajdovega in lanenega kruha.

Prireditev bo zaokrožila Posavska ekološka-kmečka tržnica, kjer se nam bodo predstavili lokalni posavski pridelovalci s svojimi domačimi pridelki in izdelki ročnih spretnosti, katere bomo lahko tudi kupili

Na sami prireditvi nas bo grelo kuhano vino in čaj, ki bosta za vse obiskovalce brezplačna, prav tako pa bo celoten dogodek glasbeno obogaten, nastopile bodo posavske folklorne skupine in etno glasbena skupina Luksus banda!

Vabljene kuharske skupine, navijačev in seveda vsi posavske kulinarike željni obiskovalci, da nas na ta praznični dan obiščete med 08:00 in 15:00 uro na Izobraževalno vadbenem centru Brežice pri Ekonomski in trgovski šoli v Brežicah!

K sodelovanju vabljene tudi folklorne skupine in lokalne glasbene skupine - za več informacij nas pokličite na 051 484 888 ali nam pišite na dptposavje@gmail.com.
 

Program prireditve:

08:00 - 09:00
09:00 -12:00 
10:00 - 12:00
12:00 - 13:00
13:00 - 15:00 
           
zbor kuharskih skupin, postavitev kotlov in otvoritev Posavsko ekološko - kmečke tržnice
kuhanje Posavskega kotla
nastopi folklornih skupin in etno glasbene skupine Luksus bande
ocenjevanje posavskih kotlov ter lanenega in ajdovega kruha
razglasitev najbolj izvirne kuharske skupine, zmagovalnega posavskega kotla in kruha ter brezplačna degustacija pripravljenih jedi
 

VSTOP PROST, KUHANO VINO in ČAJ GRATIS!

 


INFORMACIJE ZA KUHARSKE SKUPINE IN RAZSTAVLJAVCE NA EKOLOŠKO – KMEČKI TRŽNICI

 

1. INFORMACIJE ZA PRIJAVO KUHARSKIH SKUPIN in PEKE KRUHA

KUHARSKE SKUPINE

Vsaka kuharska skupina mora biti sestavljena iz treh (3) oseb. Prijavnine za sodelujoče kuharske skupine ni!
Zbor vseh kuharskih skupin bo v soboto, 07.12.2019, ob 08:00 uri zjutraj na Izobraževalno vadbenem centru Brežice pri Ekonomski in trgovski šoli v Brežicah.

Prijavite se tako, da izpolnjeno in podpisano prijavnico (kliknite gumb spodaj) pošljete na e-naslov dptposavje@gmail.com najkasneje do 30.11.2019. 

Recept in navodila za pripravo Posavskega kotla dobite s klikom na gumb spodaj: 
Vsaka skupina prejme:

 • prostor za kuhanje,
 • mizo za predstavitev in razdajanje degustacijskih porcij  Posavskega kotla,                                              
 • 4,5 kg mesa (1/3 krško-poljskega prašiča, 1/3 posavske  govedine in 1/3 divjačine,
 • 0,5 kg lanene moke in
 • 30 kom skodelic in žlic za degustacijo.

Vsaka skupina si sama priskrbi:

 • kotel za kuhanje (minimalno 10 litrov),
 • ostale sestavine in začimbe,
 • opremo za aranžiranje kuharskega prostora,
 • pripomočke (deska za rezanje, nož, zajemalka, krpe, …) in
 • predpasnike.

Vsaka skupina lahko pri degustaciji pobira prostovoljne prispevke, katerih izkupiček ostane skupini.  
Degustacijska porcija zajema 1 (eno) zajemalko Posavskega kotla v normalni velikosti, kar pomeni, da vsaka skupina obiskovalcem ponudi za cca 20 porcij.
 
Med prireditvijo velja stroga prepoved:

 • uporabe svojega mesa in uporaba drugih vrst mesa,
 • nudenja Posavskega kotla izključno samo svojim sponzorjem in svojim prijateljem,
 • prodaja alkoholnih in drugih pijač obiskovalcem prireditve,
 • prodaja ali nudenje drugih jedi obiskovalcem prireditve. 

Po končani prireditvi mora vsaka kuharska skupina očistiti svoj prostor ter odstraniti vse odpadke v za to določen zabojnik, v nasprotnem primeru se skupini s strani organizatorja prireditve zaračunajo stroški čiščenja.
 

PEKA KRUHA

Peki kruha oziroma društva se prijavite na razstavo lanenega in ajdovega kruha tako, da izpolnjeno in podpisano prijavnico (kliknite gumb spodaj) pošljete na e-naslov dptposavje@gmail.com najkasneje do 30.11.2019. Peki kruha pripravite in spečete 1 ajdov in 1 laneni kruh na domu in ga na razstavo in ocenjevanje prinesete v soboto, 07.12.2019, do 08:00 ure. Sodelujoči peki prejmete 1kg lanene in 1kg ajdove moke, navodila za prevzem moke prejmete ob prijavi.

TOČKOVNIK KOTÜJADE in PEKE KRUHA:

TOČKOVANJE POSAVSKEGA KOTLA
  Gostota in barva Tehnološka obdelava mesa Okus in začinjenost Izvirnost jedi Ustreznost začimb Časovna izvedba in predstavitev SKUPAJ TOČK
Št. točk 20 15 25 15 15 10 100
 
TOČKOVANJE UREJENOSTI KUHARSKIH SKUPIN IN KUHARSKEGA PROSTORA:
  Izvirnost kotla in način kuhanja Izvirnost kuharske skupine Urejenost kuharskega prostora SKUPAJ
TOČK
Št. točk 20 20 10 50
 
TOČKOVANJE LANENEGA IN AJDOVEGA KRUHA:
  Zunanji izgled in izvirnost Vonj skorje in sredice Okus in začinjenost Videz in lastnosti sredice SKUPAJ TOČK
Št. točk 10 10 20 10 50

Nagrade za sodelujoče kuharske skupine in peke:

 • Ocenjevanje Posavskega kotla:
1. NAGRADA 2. NAGRADA 3. NAGRADA
Veliki prehodni pokal Kotüjada
Pokal za 1. mesto  Kotüjada 2019
Praktične nagrade
Pokal za 2. mesto  Kotüjada 2019
Praktične nagrade

 
Pokal za 3. mesto  Kotüjada 2019
Praktične nagrade 

 
 
 • Ocenjevanje kuharskega prostora in izvirnost kuharskih skupin:  najlepše urejene in najbolj izvirne kuharske skupine prejmejo praktične nagrade. 
 • Ocenjevanje lanenega in ajdovega kruha: najboljši trije peki prejmejo praktične nagrade.

 

 2. INFORMACIJE ZA PRIJAVO RAZSTAVLJAVCEV na EKOLOŠKO – KMEČKI TRŽNICI


K sodelovanju na Posavski ekološko – kmečki tržnici vabimo vse lokalne pridelovalce iz Posavja (občine Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Radeče, Bistrice ob Sotli) in iz občine Kozjega, da predstavijo svoje domače proizvode in izdelke ter ročna dela in spretnosti. Razstavljavci se prijavite tako, da izpolnjeno in podpisano prijavnico (kliknite gumb spodaj) pošljete na e-naslov dptposavje@gmail.com najkasneje do 30.11.2019 oz. do zapolnitve vseh razstavnih prostorov.


Pogoji sodelovanja razstavljavcev:
 1. Razstavni prostor je brezplačen.
 2. Dovoljena je prodaja domačih pridelkov, izdelkov in ročnih del, ni pa dovoljena prodaja serijskih, industrijskih proizvodov.
 3. Vsak razstavljavec mora z razstavnim prostorom ravnati kot dober gospodar. V primeru poškodovanja razstavnega prostora mora razstavljavec nastalo škodo poravnati organizatorjuo. Po končani prireditvi mora vsak razstavljavec očistiti svoj prostor ter odstraniti vse odpadke v za to določen zabojnik, v nasprotnem primeru se razstavljavcu s strani organizatorja prireditve zaračunajo stroški čiščenja.
 4. Razstavljavci se na dan prireditve razporedijo na dodeljeni prostor, s katerega postavitvijo lahko začnejo 07.12.2019 ob 07:00 uri zjutraj. Posamezen razstavni prostor mora biti pripravljen najkasneje do 08:00 ure zjutraj.
 5. Razstavljavec mora biti prisoten na razstavnem prostoru ves čas trajanja Ekološko – kmečke tržnice, torej med 08:00 in 15:00 uro in ne sme pred koncem tržnice začeti z odstranjevanjem razstavnih predmetov z razstavnega prostora.
 6. Razstavljavec ne sme postavljati ali razobesiti izven svojega razstavnega prostora kakršnihkoli promocijskih in drugih sporočil, če nima dovoljenja organizatorja. Razstavljavec mora takoj po opozorilu organizatorja odstraniti zapreke ali ovire oziroma neprimerne konstrukcije.
 7. Razstavljavec lahko svojo odpoved sodelovanja sporoči najkasneje do 03.12.2019 na  dptposavje@gmail.com. V kolikor svoje odpovedi ne posreduje pravočasno oz. je ne sporoči in na dan dogodka ne pride, se mu zaračunajo stroški enodnevnega najema takšnega razstavnega prostora.
 8. Razstavljavec mora na razstavnem prostoru imeti obrtno dovoljenje oziroma registracijo z odločbo pristojnega organa, da so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji za opravljanje dejavnosti, drugo potrebno dokumentacijo in ustrezno soglasje pristojnega zdravstvenega in veterinarskega inšpektorata, ki se zahteva v primeru, če bo razstavljavec na prireditvi opravljal promet z živili in s predmeti splošne rabe, degustacije živil ali demonstracijo predmetov splošne rabe oziroma gostinsko dejavnost. Razstavljavec mora promet blaga in storitev mora opravljati v skladu z veljavnimi predpisi, vključno s pridobitvijo vseh potrebnih soglasij. Organizator ne odgovarja za kazni, ki jih prejmejo ponudniki s strani pristojnih organov v nobenem primeru, zato morajo ponudniki na stojnicah razpolagati z vsemi ustreznimi in veljavnimi dovoljenji za opravljanje prodaje in drugih vsebin v okviru najetega razstavnega prostora.


Organizator prireditve: Društvo za pospeševanje turizma Posavja
Generalni pokrovitelj: Posavc d.o.o.

Dodatne informacije:
Ivan Vogrinc            041/621-307
Sandra Vlaški          051/484-888


E-mail: info@visitposavje.com
E-mail: dptposavje@gmail.com

Letak Kotüjada 2019KotelPOSAVSKI KOTÜOkusi Posavja naslovnica0910_OKUS-ajdov-kruh-z-orehi20191012_162405_resized20191012_170705_resizedTržnica
Deli potepanje s prijatelji

Prijava na potepanje

Za prijavo na potepanje izpolnite spodnji obrazec ali nas pokličite na telefonsko številko +386 51 484 888.Strinjam se s splošnimi pogoji
Prosimo, preverite vnešene podatke!
Oglejte si tudi ostale programe

Miklavževanje 2019

Vabljeni na Miklaževanje in Miklavžev koncert, s katerim bomo skupaj obeležili 20 – letnico podjetja Posavc d.o.o.!
06.12.2019 ob: 17:00  
Brežice
0,00PRIJAVA

Spravilo in ličkanje koruze

Mrzla jutra, topli dnevi, poljski pridelki, vrtnine, kostanj - k nam je prišla jesen. Letni čas, ki ga kmet nestrpno pričakuje vsako leto.
Po dogovoru  
Terme Čatež, Brežice
29,00PRIJAVA

Trgatev

Jesen v žepu nosi mnogo več zlata kot kateri koli drug letni čas. Šelestenje listja, prelivanje svetlih in lepih barv.
Po dogovoru  
Brežice
29,00PRIJAVA