POTEPANJE po zahodni SRBIJI - NACIONALNI PARK TARA in Bajina Bašta

230,00 €   209,00
- 9 %
013
1. DAN:  Brežice - Novo mesto – Obrežje – Zagreb – Batrovci  – Šabac – Valjevo – Bajina Bašta – Raća – Pilica – Bajina Bašta

Na pot proti Srbiji se bomo odpravili iz Brežic ob 02:00 uri in nato iz Novega mesta izpred Mercator centra v Bršljinu ob 02:40 uri zjutraj. Pot nas bo vodila skozi Obrežje, preko Zagreba, Slavonskega Broda, proti mejnemu prehodu Batrovci, kjer bomo prestopili aktualno schengensko mejo in vstopili v Republiko Srbijo, ter vmes naredili postanek za jutranjo kavo.  
 
Pot bomo nadaljevali čez Sremsko Mitrovico, Šabac proti Valjevem.  Na poti med Šabcom in  Valjevem bomo naredili postanek za opoldansko malico v kraju Koceljeva v dvorcu Ivanović  oziroma Motelu Koceljeva v tako imenovani KULI.  

Dobro okrepčani in podloženi nadaljujemo pot do Valjeva in nato preko »Debelog Brda« do ene izmed naše ciljne destinacije Bajine Bašte,
kamor bomo prispeli okoli 14:30 ure.
Postanek bomo naredili pri gostišču ob reki Drini, s prečudovitim pogledom na t.i. " Kučico na Drini" .

Po krajšem postanku pot nadaljevali proti znamenitemu srednjeveškemu samostanu Rača (manastir Rača) ob vznožju Tare ob idilični rečici Rača.

Cerkveno poslopje je dokaj veliko, njegove dimenzije pa segajo 23 m v dolžino (glavna ladja skupaj z apsido – polkrožen prostor okrog oltarja) in 8,5 m v širino. Prečna ladja je dolga 15,5 m in širine okrog 9 m. Višina strehe na ladjah meri 12,5 m, kupola pa je visoka okrog 20 m. Samostan je po ustnem izročilu verjetno zapuščina srbskega kralja Dragutina Nemanjića (okrog 1250-1316), ki je na prestol prišel leta 1276. Samostan ima za seboj burno obdobje v katerem je bil kar tri krat porušen in ponovno zgrajen na svojih ruševinah in pogorišču.

Po ogledu samostana se popeljemo v vas Pepelj, ki se nahaja na obronkih planine Povlene in Tare, kjer obiščemo hišo žganja ter proizvodnjo različnih žganic »Stara Pesma«. V to vas so se pred več stoletji doselili Ilići, ki so hitro spoznali naravne danosti te regije za gojenje sadja. Gre predvsem za specifično podnebje in južne lege kmetijskih površin, tako da imajo pridobljeni sadeži velike količine sladkorja, zraven tega pa mu okoliški gozdovi dajejo specifične arome. Izvorna voda imenovana »Zmajeva« je dajala plodovom posebno svežino, tako da so bili tudi precej veliki in sladkejši od drugih. Tako so lahko stari mojstri delali razne pijače, ki so služile samo redkim priložnostim in seveda izbranim gostom.
  
Sledi namestitev v družinskem hotelu v središču Bajine Bašte, ter večerja kot se spodobi za te kraje z lokalnimi dobrotami ter živo ETNO glasbo. Doživeli bomo pravi srbski večer, ter se poveselili kot se za te kraje spodobi.

2. DAN: Bajina Bašta –  izvir reke Vrelo – Perućac – Mitrovac – Zaovine - Kaluđerske Bare – Omorika – Bajina Bašta – Valjevo – Šabac -  Batrovci – Zagreb – Obrežje – Novo mesto - Brežice

Po zajtrku ob 8:00 uri se bomo najprej skupaj z lokalnim vodičem popeljali po mestu in okolici, ter si v nadaljevanju ogledali izvir reke Godine (Vrelo), ki meri v dolžino 365 m od izvira do izliva v reko Drino pri restavraciji Vrelo.

Sledi prihod v Perućac, kjer se bomo vkrcali na ladjo za izlet po akumulacijskem jezeru Perućac.

Potem sledi vrnitev na izhodišče in zunanji ogled jezu hidro elektrarne, ki je povezana v sistemu z reverziobilno elektrarno, ki se napaja iz zgornjega jezera cca 900 m višje. Na to koto, na Mitrovac v osrćju Nacionalnega parka Tara, se bomo odpeljali po serpentinasti cesti.

Vodič nam bo predstavil zanimive zgodbe in pokazal »vidikovce« Nacionalnega parka Tare, kjer se bomo razgledali po prečudoviti pokrajini in naredili marsikateri prečudovit posnetek. Tara je planina in kraška planota v zahodnem delu Srbije. Planota Tara leži jugozahodno od mesta Bajina Bašta nad reko Drino, njen najvišji vrh Zborište pa je visok 1544 m nadmorske višine. Proti zahodu se nadaljuje v gorovje Zvijezdo z najvišjim vrhom Stolac (1673m). Področje Tare je leta 1981 proglašeno za narodni park v skupni površini cca 25.000 ha. Spada med najbogatejša gozdna področja Evrope. Na Tari domujejo srne, volkovi, lisice, kune, divje svinje, kraljevi orli, ruševci in jerebice, najbolj značilni za goro pa so medvedi in gamsi. Enako kot živalstvo je za Taro značilno rastlinstvo, vsekakor pa je zanjo najpomembnejši iglavec Pančićeva omorika.

Na Mitrovcu bomo naredili krajši postanek ter si podrobno ogledali prenovljen info center Nacionalneg aparka Tara.
 
Po vsem videnem in doživetem se bomo, če nam bo seveda čas dopuščal, odpeljali še do jezera Zaovine, ki predstavlja poseben biser Nacionalnega parka Tara.

Pot bomo nadaljevali v smeri Kaluđerske Bare in predvidoma ob 13:30 uri planiramo kratek obisk oziroma vožnjo mimo hotelov Omorika in Beli bor.  Zanimala vas bo zagotovo tržnica na prostem - štanti, kjer bomo lahko kupili zanimive in uporabne ETNO produkte.

Pot bomo nadaljevali v smeri Kaluđerske Bare kjer bomo naredili postanek za kosilo. Če bo vreme ugodno, bomo imeli kosilo v naravi »Hajdučki studenac«  v pripravi gospoda Kurta, ki je lastnik tudi ene izmed etno restavracije v neposredni bližini. Okusili bomo teletino izpod peke, kod njihovo posebno specialiteto. Če nam vreme ne bo dopuščalo užitkov v naravi, bomo kosilo imeli v restavraciji.

Sledi odhod proti Bajini Bašti, slovo od naših prijaznih gostiteljev ter odhod proti Sloveniji s krajšimi postanki. Prihod domov v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.
 
 
MINIMALNO  število oseb: 40
 
CENA VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom, cestne in ostale pristojbine, dobrodošljica, malica na poti, opoldansko kosilo v dvorcu Ivanović - KULA, ogled proizvodnje in degustacija žganic »Stara pesma«, 1x večerja z etno glasbo, 1x nočitev z zajtrkom v hotelu ***, vožnja z ladjo po akumulacijskem jezeru Perućac, kosilo teletina izpod peke, vsi zunanji ogledi po programu, lokalno vodenje, organizacija izleta, osnovno nezgodno zavarovanje, DDV.
 
DOPLAČILA: doplačilo za enoposteljno sobo 20,00 eur,  pijača pri obrokih 

Pridržujemo si pravico do spremembe programa!


 
024001003004006007008009010034011031012028014015016017022023019018025026027029
Deli potepanje s prijatelji

Prijava na potepanje

Za prijavo na potepanje izpolnite spodnji obrazec ali nas pokličite na telefonsko številko +386 51 484 888.

Oglejte si tudi ostale programe

PREDBOŽIČNI GRAZ

Adventi čas je edinstven čas za ogled in doživetje Gradza.
- 7 %
Termini v pripravi  
Brežice, Krško, Sevnica, Celje, Maribor
59,00 €   55,00 PRIJAVA

Advent v Kvarnerju - Opatija, Lovran, Rijeka

Doživite advent v prečudovitih mestih Kvarnerja Opatiji, Lovranu in Rijeki.
Termini v pripravi  
Brežice, Novo mesto, Ljubljana
60,00PRIJAVA

PREDNOVOLETNI St. Wolfgang in Linz

Doživite predbožično in prednovoletno vzdušje v idiličnem St. Wofgangu in Linzu
09.12.2023 ob: 04:00  
Brežice, Krško, Sevnica, Celje, Maribor
189,00PRIJAVA

Potepanje po severni Italiji

Potepanje po edinstvenii Vicenzi, Padovi in Ghioggi
- 10 %
Termini v pripravi  
Brežice, Krško, Novo mesto, Trebnje, Ljubljana
199,00 €   179,00 PRIJAVA

DUNAJ in BRATISLAVA

Potepanje po avstrijski in slovaški prestolnici
- 6 %
Termini v pripravi  
Brežice, Krško, Sevnica, Celje, Maribor
200,00 €   189,00 PRIJAVA

Severna DALMACIJA

Popeljite se z nami in doživite lepote Severne Dalmacije.
- 11 %
Termini v pripravi  
Brežice, Novo mesto - Črnomelj
219,00 €   195,00 PRIJAVA

Romanje v Međugorje

Pridružite se nam na duhovnem popotovanju v znamenito versko središče na Balkanu - Međugorje.
- 10 %
Po dogovoru  
Brežice, Krško, Novo mesto
155,00 €   139,00 PRIJAVA

Hrvaška Istra

Odkrijte skrivnosti in lepote primorske lepotice - zapeljite se z nami na potep v Hrvaško Istro!
- 10 %
Po dogovoru  
Brežice, Novo mesto, Ljubljana
159,00 €   143,00 PRIJAVA

Vojvodina

Pridružite se nam pri odkrivanju lepot Vojvodine, doživljanju preprostosti ljudi in njihove odkritosrčnosti, ter okušanju kulinaričnih dobrot.
- 10 %
Po dogovoru  
Brežice
169,00 €   152,00 PRIJAVA