Spravilo in ličkanje koruze

29,00
corn-190014_1280
Mrzla jutra, topli dnevi … poljski pridelki, vrtnine, kostanj … k nam je prišla jesen. Letni čas, ki ga kmet nestrpno pričakuje vsako leto. Letni čas, ki nam postreže z obiljem vsega. A z veseljem je povezano tudi delo, saj je potrebno pravočasno in na pravi način pridelke spraviti pod streho. Danes so pridne roke kmetov in kmetic zamenjali sodobni stroji, nekoč pa so pridelke spravljali ročno. Eden izmed dogodkov, ki je povezoval ljudi, združil sosede in stkal posebne prijateljske in ljubezenske vezi, je bilo ličkanje. Kmečki običaj, ki je nekdaj polepšal jesenske večere na kmetiji.
 
Naša dogodivščina se bo pričela v popoldanskem času, ko se bomo z našim turističnim avtobusom odpeljali na našo kmetijo, kjer nas bo pričakala gospodinja s pravo kmečko dobrodošlico.

Gospodar kmetije nas bo seznanil s potekom spravila koruze in že se bomo podali na bližnjo njivo, kjer bomo sodelovali pri pobiranju pridelka koruze. To kmečko opravilo obsega trganje koruze, nalaganje koruze v košare in na voz, s katerim bomo pridelek odpeljali na gospodarjevo kmetijo. Ob težkem delu se bomo okrepčali z  domačimi dobrotami naše gospodinje in  kozarcem domače kapljice.

Nadalje nas bo gospodar povabil k zvrhanemu kupu koruze, tiste še neolupljene-  »nekužehane«, kakor pravijo domačini. Udobja nekoč ob kmečkih opravilih niso poznali, zato se bomo tudi mi posedli na stare lesene klopi, klade ali pa bomo preprosto klečali. Ob zvokih frajtonarice in petju ljudskih pesmi, ob pristni lokalni kapljici in kramljanju ter poslušanju zgodb gospodarice in gospodarja, bomo spoznali načine spravila koruze, tehnike vezanja, iskali rdeče storže in se tako vsaj za nekaj uric postavili v kožo naših babic in dedkov.

Dogodku bomo dodali še ščepec lokalne kulinarike, naše želodčke bomo razvajali z dobrotami, ki so sodile k temu kmečkemu delu, zato vam bo tovrstno opravilo s svojim značilnim »likofom« zagotovo ostalo v lepem spominu.

Prepustimo se času, ko kmečki stroji še niso imeli glavne besede in ko so bile žuljave kmetove roke edini način, da je pridelal, obdelal in pod streho spravil pridelke, ki mu jih je rodila zemlja. Prijetni mravljinčki na naših dlaneh nas bodo ob vožnji domov opominjali na druženje in ohranjanje starodavnega kmečkega običaja.
 
CENA NA OSEBO:
  • 29,00 EUR odrasli,
  • 15,00 EUR otroci do 12. leta starosti
Trajanje programa: 8 ur

Minimalno število udeležencev: 20

Prijave in plačilo: Prijave in plačilo na podlagi prijave in posredovanega predračuna na TRR št. SI 56 0237 3006 7403 969.

PROGRAM VKLJUČUJE:  Vožnjo z edinstvenim panoramskim avtobusom, pijačo, prigrizke, kosilo, vodenje in animacijo, organizacijo ličkanja, nezgodno zavarovanje, DDV.
Deli potepanje s prijatelji

Prijava na potepanje

Za prijavo na potepanje izpolnite spodnji obrazec ali nas pokličite na telefonsko številko +386 51 484 888.Strinjam se s splošnimi pogoji
Prosimo, preverite vnešene podatke!
Oglejte si tudi ostale programe

Paintball

Vam akcija požene kri po žilah? Se radi spopadate s športnimi aktivnostmi v naravi? Preizkusite se v paintballu, za mnoge eni največjih zabav.
Po dogovoru  
Terme Čatež, Brežice
35,00PRIJAVA

Supanje

Se želite preizkusiti v športu, ki postaja iz dneva v dan bolj priljubljen med vodnimi rekreacijami? Športu, pri katerem stojite in veslate ter hkr
Po dogovoru  
Terme Čatež, Brežice
35,00PRIJAVA

Živalski park

Ste ljubitelj živali? Preživite z nami popoldne v prijetni družbi več kot 250 poznanih in eksotičnih živali.
Po dogovoru  
Terme Čatež, Brežice
22,00PRIJAVA